Omsorgs- og plejepersonale i 10 kommuner får nu styrket deres kompetencer til at arbejde med ensomhed samt til at skabe fællesskaber og fælles relationer for ældre i ældreplejen. Det er realiteten, efter at Ældreministeriet har givet tilskud til 10 projekter i form af over 15 millioner kroner.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
Der findes ikke en pille mod ensomhed, og vi kan ikke lovgive mod ensomhed. Hvad vi kan er at skabe fællesskaber og sociale relationer, som bekæmper den. Jeg er meget stolt over, at vi nu giver muligheden for at opkvalificere vores plejepersonale i ældreplejen til at være i endnu bedre stand til at tackle ensomhed og mistrivsel.
- Mette Kierkgaard
De 15 millioner kroner kommer fra ansøgningspuljen til styrkede kompetencer for omsorgs- og plejepersonale i arbejdet med ensomhed og mistrivsel, som har haft til formål at 'forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed og mistrivsel for ældre borgere i ældreplejen'.
Ansøgningspuljens midler har været målrettet medarbejdere samt ledere i ældreplejen, som nu kan få kendskab til metoder og redskaber til at bekæmpe ensomhed og mistrivsel. Projekterne har enten fokus på både opsporing, forebyggelse og afhjælpning eller fokus på et af de tre områder.
Vigtigt for både ældre og kommunens medarbejdere
I Greve Kommune glæder Liselott Blixt, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, sig over tilskuddet:
Kommunens medarbejdere er ofte de første, der opdager, når ældre borgere kæmper med ensomhed, og pengene fra ministeriet betyder, at de nu får flere muligheder for at forebygge eller hjælpe tidligt. Det er først og fremmest afgørende for de ældre, der er ensomme, men det er faktisk også vigtigt for medarbejdernes arbejdsglæde.
- Liselott Blixt
Hos ældrechef for Lemvig Kommune, Per Nielsen Elb, er der også glæde at spore over tilskuddet:
I Lemvig Kommune ser vi frem til at kunne lave en fokuseret indsats for at bekæmpe ensomhed for vores ældre borgere. Projektet giver medarbejdere og ledere i hjemmeplejen, plejecentre og dagcentre mulighed for at opbygge kompetencer til at forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed og mistrivsel for borgere i ældreplejen. Vi kommer til at implementere nye metoder og værktøjer til at screene for ensomhed og fremme relationer og fællesskaber bl.a. ved at bygge bro til meningsfyldte aktiviteter i samarbejde med civilsamfundet.
- Per Nielsen Elb
Midlerne i ansøgningspuljen stammer fra SSA-reserveaftalen for 2024 til 2027.
Kommunerne, der har haft projekter, der har modtaget støtte, er Frederikssund Kommune, Sønderborg Kommune, Lemvig Kommune, Greve Kommune, Slagelse Kommune, Københavns Kommune, Nyborg Kommune, Silkeborg Kommune, Sorø Kommune og Fredensborg Kommune. Se en samlet oversigt over de støttede projekter i boksen her på siden.
Pressekontakt
Ældreministeriets pressetelefon, tlf. 23 64 42 92 (modtager ikke sms).