Ældreloven, der skal tegne fremtidens ældreområde, sendes nu i høring.
Loven bygger på tre klare værdier: at sikre mere selvbestemmelse, tillid til medarbejderne i ældreplejen og et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund. Samlet understøtter reformen bevægelsen fra en velfærdsstat til et velfærdssamfund med mere lokal frihed og forandringskraft.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
At blive gammel er ikke en sygdom. Det er noget, vi alle bliver en dag, hvis vi er heldige. Nogle af os får brug for hjælp. Derfor laver vi nu en ny samlet lov, hvor alle bestemmelser for ældre, der har brug for omsorg og pleje, fremgår. Der er tale om en frisættelsesreform, hvor vi sætter de ældre fri til selv at bestemme. Vi sætter medarbejderne fri, fordi vi har tillid til dem, og vi sætter kommunerne fri til bedre at kunne indrette den ældrepleje, der passer bedst lokalt. Jeg glæder mig til at høre alle interessenternes input og til det videre arbejde frem mod vedtagelsen af lovforslaget.
- Mette Kierkgaard
Nyskabende helhedspleje
Helhedspleje skal være et bærende princip for ældreplejen i Danmark. Det betyder, at det i højere grad skal være et fast team af medarbejdere, der kommer i de ældres hjem. Den nye type pleje giver desuden den ældre mere selvbestemmelse og indflydelse på, hvilken hjælp der gives i det daglige:
Med helhedsplejen sikrer vi, at den ene hånd ved, hvad den anden gør. Fremover vil det være mere kendte ansigter, der kommer hos den ældre, og som kender den ældres vaner og behov. Samtidig får de ældre bedre mulighed for selv at kunne vælge, hvad de gerne vil have hjælp til, når social- og sundhedsmedarbejderen er på besøg. Alle mennesker er forskellige – også når vi bliver ældre. Det skal der være plads til. Derfor sætter vi nu borgeren i centrum for plejen.
- Mette Kierkgaard
Tættere samspil med civilsamfund og pårørende
Der er behov for at tænke velfærd på en ny måde for at øge kvaliteten og styrke en forebyggende tilgang i fremtidens ældrepleje. Derfor skal civilsamfundet og de pårørende spille en større rolle:
Velfærd bliver skabt i mødet mellem mennesker. I Danmark er vi netop kendt for at have stærke lokalsamfund og foreningsliv. Det giver rigtig god mening at aktivere civilsamfundet, som kan noget helt særligt, når det handler om relationer og fællesskaber. Derfor er et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund en bærende værdi i den nye ældrelov.
- Mette Kierkgaard
Høringsfristen for ældreloven er 19. september 2024.
Udover ældreloven sendes yderligere tre lovforslag i høring.
Den nye ældrelov forventes at træde i kraft 1. juli 2025.
Bag aftalen om en ny ældrereform står regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre.
Pressekontakt
Social-, Bolig- og Ældreministeriets pressetelefon, tlf.: 41 85 13 60 (modtager ikke sms).