Indledningsvis er der behov for at sondre mellem kommunernes forsyningsforpligtelse og handlekommunens ansvar, herunder betalingsforpligtelsen.
Kommunernes forsyningsforpligtelse fastlægges både i lov om social service (serviceloven) og – fra 1. juli 2025 – i ældreloven. Det følger af servicelovens § 4, stk. 1 og 2, at kommunalbestyrelsen skal sørge for, at der er de nødvendige tilbud efter serviceloven, og at kommunalbestyrelsen opfylder sit forsyningsansvar ved at gøre brug af egne tilbud og ved samarbejde med andre tilbud, regioner eller private tilbud. Det følger derudover af ældrelovens § 28, at kommunalbestyrelsen ved brug af egne tilbud eller ved samarbejde med andre kommuner, regioner eller private skal sørge for, at der er de nødvendige tilbud efter ældreloven.
I det tilfælde, hvor to kommuner (kommune A og B) går sammen om at etablere et lokalplejehjem, ændrer dette ikke ved, at både kommune A og B fortsat hver især har en forpligtelse til at sikre, at der er de nødvendige tilbud efter henholdsvis serviceloven og ældreloven.
Handlekommunen og dens forpligtelser ift. den enkelte borger fastlægges i §§ 9 og 9 b i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (retssikkerhedsloven). Handlekommunereglerne fastlægger, hvilken kommune der har ansvar for at yde hjælp til en borger, afholde udgifterne samt føre et personrettet tilsyn med hjælpen til borgeren.
Handlekommunen er som hovedregel den kommune, hvor borgeren har sin bopæl eller sædvanligvis opholder sig, jf. retssikkerhedslovens § 9, stk. 1.
I tilfælde af, at kommune A og B går sammen om at etablere et lokalplejehjem, og kommune A træffer afgørelse om hjælp til en borger i kommunen efter ældreloven eller serviceloven, ændrer dette ikke ved, at det som hovedregel er kommune A, hvor den pågældende borger har sin bopæl eller sædvanligvis opholder sig, som er handlekommune for borgeren. Kommune A er dermed også forpligtet til at afholde udgifterne for hjælpen efter serviceloven eller ældreloven til borgeren.
I det tilfælde, hvor kommune A anvender en plads i det pågældende lokalplejehjem, og såfremt lokalplejehjemmet er beliggende i kommune B, er det ministeriets opfattelse, at kommune A vedbliver at være handlekommune for borgeren. Dette er begrundet i, at det kommunale aktieselskab ikke bliver ejere af de bygningsmæssige rammer. Selve etableringen og driften af plejehjemsbygningen vil i stedet være omfattet af lov om almene boliger m.v. eller lov om boliger for ældre og personer med handicap eller plejehjem m.v. efter § 192 i serviceloven. Dette medfører, at handlekommuneansvaret reguleres af retssikkerhedslovens § 9, stk. 3, nr. 6., som fastslår, at den oprindelige handlekommune vedbliver at være handlekommune.
Det bemærkes, at frem mod ældrelovens ikrafttrædelse 1. juli 2025 er ovenstående bestemmelse om handlekommuner reguleret af serviceloven, som er omfattet er retssikkerhedsloven, og bestemmelsen om forsyningsforpligtelse reguleret i serviceloven. Efter 1. juli 2025 er ældreloven ligeledes omfattet af retssikkerhedsloven og serviceloven, hvorfor de ovenstående bestemmelser fortsat er gældende.