Pr. 1. juli 2025 er der både et personrettet tilsyn rettet mod hjælpen til de enkelte borgere, uanset om hjælpen bevilges efter serviceloven og/eller ældreloven, og et tilsyn rettet mod den generelle kvalitet af plejen, uanset om plejen sker i sociale tilbud (botilbud m.v.), plejeenheder (plejehjem, plejeboligbebyggelser, m.v.) eller udføres af leverandører af helhedspleje i borgerens eget hjem. De forskellige typer tilsyn gennemgås overordnet nedenfor.
Tilsyn på socialområdet
Ift. tilsynet med de borgere, som ikke er omfattet af ældreloven, og som modtager ydelser efter serviceloven, er der flere forskellige tilsyn, som er relevante.
For det første er handlekommunen, jf. servicelovens § 148, forpligtet til at føre et personrettet tilsyn med, om hjælpen til borgeren, som kommunen har truffet afgørelse om efter serviceloven, modsvarer borgerens behov.
For det andet fører socialtilsynet et generelt driftsorienteret tilsyn med kvaliteten af de sociale tilbud, som er omfattet af socialtilsynsloven, og som hører under Social- og Boligministeriets ressort.
Da det ikke er alle sociale tilbud, som er omfattet af socialtilsynet, er kommunen, jf. servicelovens § 148 a, forpligtet til at føre et generelt driftsorienteret tilsyn med kommunens egne tilbud efter serviceloven, som ikke er omfattet af socialtilsynet, og med private tilbud efter serviceloven, som er beliggende i kommunen, og som ikke er omfattet af socialtilsynet. Dette gælder dog ikke tilbud, hvor en anden kommunalbestyrelse eller et regionsråd har indgået driftsaftale med tilbuddet. Dette tilsyn omfatter tilsyn med tilbuddenes personale, bygninger og økonomi.
For det tredje har kommunalbestyrelsen i medfør af retssikkerhedslovens § 16 pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses. Tilsynet omfatter både indholdet af tilbuddene og den måde, opgaverne udføres på, og det gælder også, når opgaverne udføres af andre aktører, herunder af private.
Eksempel: Hvis en borger får hjælp efter serviceloven, fordi borgeren ikke er omfattet af ældreloven, og borgeren har ophold i et socialt tilbud, der er omfattet af socialtilsynsloven, er det socialtilsynet, som udfører tilsynet med tilbuddets generelle kvalitet. Er borgeren derimod i et tilbud, som er et kommunalt tilbud efter serviceloven, der ikke er omfattet af socialtilsynsloven, er det kommunalbestyrelsen, som udfører det driftsorienterede tilsyn. Ved siden af begge typer tilsyn fører handlekommunen et personrettet tilsyn med hjælpen til borgeren.
Ældretilsynets tilsyn med kvalitet i helhedsplejen
Pr. 1. juli 2025 har ældretilsynet bl.a. til opgave at føre tilsyn med de enkelte plejeenheders og leverandørers kvalitet i helhedsplejen.
Det bemærkes, at der frem til 1. juli 2027 vil være borgere omfattet af ældreloven, som får hjælp efter serviceloven, indtil de får en ny afgørelse fra kommunen om hjælp efter ældreloven, og hvor disse borgere enten har ophold i plejeenheder eller får leveret hjælpen af leverandører, som er omfattet af ældretilsynet. Dette har dog ikke nogen betydning, da ældretilsynet stadigvæk skal føre tilsyn med plejeenhedernes og leverandørernes kvalitet i helhedsplejen. Efter 1. juli 2027 skal alle borgere, som er omfattet af ældreloven, være visiteret til pleje- og omsorgsforløb efter ældreloven.
Handlekommunens personrettede tilsyn
Der henvises til Q/A her på siden om handlekommunens personrettede tilsyn.